Centrum Integracji Społecznej ruszyło….

W czwartek 1 grudnia rozpoczęło swoją działalność Centrum Integracji Społecznej otwarte przy Fundacji spotkanie zostało rozpoczęte przez Prezesa Fundacji Pana Hieronima Bartkowiak. Wstępem było spotkanie wszystkich jak na razie 13 uczestników na którym oficjalnie poznali się oraz zastała przedstawiona kadrą i kierownictwo CIS. Wśród uczestników są osoby posiadające szeroki wachlarz umiejętności, z doświadczeniem w pracy na różnych stanowiskach ale ze względu na różne przeciwności losu sytuacja ich na rynku pracy jest trudna już od dłuższego czasu. Celem centrum jest danie szansy tej grupie osób odnalezienia się  ponownie w sytuacji ewentualnego podjęcia pracy co za tym idzie z całym szeregiem wyzwań jakie w tej sytuacji na nich czekają. Natomiast należy podkreślić ze za codzienną prace jak sprostanie różnym przeciwnościom każdy z uczestników zostanie doceniony w postaci wypłaconego zasiłku integracyjnego którego wysokość i zasady przyznawania określone zostały w obowiązującej ustawie
o zatrudnieniu socjalnym.

Fundacja od początku bieżącego roku prowadziła działania mające na celu uruchomienie Centrum Integracji Społecznej. Na początku roku otrzymaliśmy status CIS nadany przez Wojewodę Wielkopolskiego , następnie złożyliśmy wniosek o  dofinansowanie pierwszego wyposażenia CIS do Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu – które w wysokości 60% kosztów Cis otrzymaliśmy na podstawie porozumienia podpisanego z Marszałkiem Wielkopolskim dnia 07.11.2016r.  Cis kierowany jest dla 15 osób głównie długotrwale bezrobotnych zamieszkujących gminę Śrem.  , przewidujemy przyjmowanie nie tylko osoby bezdomne zamieszkujące nasze placówki ale również podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej. W ramach centrum będą prowadzone zajęcia w zakresie warsztatów zawodowych tj. warsztatu stolarsko-budowlanego jak i porządkowego oraz zajęcia z reintegracji społecznej i zawodowej.

W ramach warsztatów uczestnicy będą mogli wykonywać następujące prace:

– remontowo – wykończeniowe: wyrównywanie tynków, szpachlowanie, układanie płytek, podłóg (panele, wykładziny), malowanie, montaż białej armatury, podłączenia wod-kan i elektryczne, montaż drzwi i ościeżnic, tapetowanie, prace przygotowawcze, montaż ścianek i sufitów gipsowo – kartonowych,

– malowanie okien, drzwi wewnętrznych, grzejników, montaż mebli i dodatków mieszkaniowych i inne,

– przystosowywanie budynków mieszkalnych i mieszkań dla osób niepełnosprawnych w ramach dofinansowania likwidacji barier architektonicznych ze środków PFRON

– prace remontowe wykonywane dla szkół: malowanie ścian, układanie paneli itp.

– prace stolarskie;

– remont używanych mebli.

– prace wykopkowe

– naprawa mebli,

– sprzątanie, pomoc w utrzymaniu gospodarstwa domowego (dla klientów indywidualnych);

– utrzymanie czystości w pomieszczeniach CIS i innych organizacji;

– koszenie trawników, przycinanie żywopłotów, prace porządkowe;

– odchwaszczanie ciągów pieszych, utrzymanie czystości na przystankach komunikacji miejskiej

– utrzymanie estetyki parków i skwerów miejskich itp.

Dla zainteresowanych  udziałem i współpracą z Centrum Integracji Społecznej zapraszamy do kontaktu z kierownikiem CIS – Anną Sobieraj.