Fundacja Akceptacja

Dnia 28.09.2021 odbyło się w schronisku w Nochowie spotkanie mieszkańców z przedstawicielem poznańskiej Fundacji Akceptacja. Była to kolejna już wizyta z cyklu spotkań poświęconych profilaktyce i zdrowiu. Tematem dzisiejszego wykładu były „Nowotwory jamy brzusznej”. Video – prelekcje prowadziła ze Stanów Zjednoczonych dr. Joanna Golberg światowej sławy specjalista w wykrywaniu nowotworów jelita grubego. Okazuje się że najczystszym problemem jest lekceważenia objawów i zbyt późne rozpoznanie choroby. Mieszkańcy dowiedzieli się że za tego typu nowotwory 50% odpowiada genetyka, ale w 50 % my sami możemy o sobie zadbać. Podane zostały liczne przykłady jak zażegnać niebezpieczeństwo, od jakiego wieku zacząć badanie i na jakie objawy zwrócić uwagę. Mieszkańcy żywo zainteresowali się tematem i zadawali rzeczowe pytania. Pani doktor bardzo ciepło żegnała się z mieszkańcami życząc wszystkim zdrowie.