UCZTA DLA ZMYSŁÓW

12 grudnia 2023 r. odbyło się uroczyste spotkanie wigilijne, które wieńczyło projekt pn. „Uczta dla zmysłów”. W projekcie brały udział osoby z niepełnosprawnościami z Koła Smoki prowadzonego przez Fundację. Zajęcia trwały od 1 czerwca do 12 grudnia 2023 r.

„Uczta dla zmysłów” to wyjątkowe połączenie warsztatów ceramicznych i treningu fitness. Dwie tak różne formy zajęć pobudzają zmysły poprzez zdolność rejestrowania bodźców z zewnątrz w postaci dotyku gliny oraz słuchania energicznej muzyki do tworzenia chorografii. Głównym celem zadania była poprawa zdrowia uczestników oraz integracja społeczna.
Celami szczegółowymi było zwiększenie samodzielności w wykonaniu codziennych czynności życiowych, poprawa stanu zdrowia fizycznego i psychicznego, znacząca poprawa komunikacji społecznej oraz rozładowanie napięcia emocjonalnego.

Grudniowe spotkanie wigilijne podsumowujące warsztaty otworzył Prezes Fundacji na Rzecz Rewaloryzacji Miasta Śrem, Hieronim Bartkowiak. Wśród zaproszonych gości, oprócz uczestników projektu i ich rodziców, byli lokalni włodarze: Burmistrz Śremu Adam Lewandowski, Członek Zarządu Powiatu Śremskiego Janusz Taciak, a także zastępca kierownik PCPR Śrem Agnieszka Kuźniak. Nie zabrakło też darczyńców, którzy przez cały rok wspierali działalność Koła Smoki.

Na spotkaniu odbył się pokaz taneczny w ramach warsztatów fitness oraz wystawa prac ceramicznych. Dzieci otrzymały paczki świąteczne ufundowane przez Everest Finanse Sp. z o. o. S.K.A – Bocian Pożyczki, TFP Sp. z o.o., Green Bike oraz Krzysztofa i Annę Gapysów – za co serdecznie w ich imieniu dziękujemy. Podsumowanie projektu przebiegło w bardzo świątecznym nastroju: dzieci z zaprzyjaźnionym muzykiem zaśpiewały kolędy, a w powietrzu unosiły się szczere życzenia zdrowia, radości i błogosławieństwa.

Projekt współfinansowano ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych przy udziale Starosty Śremskiego i PCPR w Śremie.

Koło Smoki