Aktywna społeczność lokalna to siła – angażujemy każdego!

Wolontariusze ze Szkolnego Klubu Caritas przy Zespole Szkół Katolickich im. Jana Pawła II w Śremie w czwartkowe popołudnie odwiedzili naszą Fundację. Goście dotarli z inicjatywą wolontariacką Korpusu Solidarności w towarzystwie koordynatora szkolnego klubu pani Lucyny Piotrzkowskiej, opiekuna pana Grzegorza Pierzchalskiego oraz pani dietetyczki Agaty Drymel.

W czasie spotkania integracyjno-edukacyjnego poruszyliśmy przede wszystkim temat zdrowego odżywiania i niemarnowania żywności. Uczestnicy wspólnie przygotowywali pyszne gofry do popołudniowej kawy. Gofry zajadaliśmy z pysznymi dodatkami, które częściowo otrzymaliśmy ze śremskich marketów w ramach ustawy o niemarnowaniu żywności. Pozostałe produkty były zakupione w ramach  mini-grantu pn. „Aktywna społeczność lokalna to siła – angażujemy każdego” przygotowanego przez lidera grupy, panią Annę Sobieraj. Poruszony temat – problem z marnowaniem żywności – dotyczy wszystkich, niezależnie od wieku, dlatego edukacja w tym zakresie jest tak ważna. Spotkanie było również znakomitą okazją, by zachęcić uczniów do angażowania się w wolontariat i chęć pomocy innym. Lider realizowanego zadania przedstawił też wszystkim zgromadzonym idee Korpusu Solidarności.

Projekt dofinansowany ze środków „Korpusu Solidarności – Programu Wspierania i Rozwoju Wolontariatu Systematycznego na lata 2018 – 2030”.